Școală verde a constituit pentru colegii noștri prof. Adela Ghertenișan și prof. dr. Sorin-Gabriel Ionescu o perioadă de învățare experiențială în cadrul programului de formare “ Cultivating Diversity and Inclusion” desfășurat în perioada 7-12 aprilie, finanțat prin Erasmus+. Ce spun dânșii despre această experiență? “ Am încheiat cu succes cursul Erasmus dedicat diversității și incluziunii – o experiență care ne-a lărgit orizonturile și ne-a oferit unelte valoroase pentru a construi un mediu mai deschis și empatic. După această experiență Erasmus plecăm cu mai multă înțelegere, inspirație și dorința de a face o schimbare reală în comunitatea noastră. Un program despre diversitate și incluziune, o călătorie educațională deosebită alături de oameni pasionați și dedicați.”
În perioada 07-11 aprilie, 10 elevii din clasele a VII-a D și a IX-a SNG, secția maternă germană, au participat la mobilitate de scurtă durată organizată la sediul partenerului Europaschule Dortmund, în cadrul programului Erasmus+. Elevii au avut oportunitatea de a constata că ”deși provin din culturi și țări diferite, au interese și pasiuni comune, specifice adolescenților”. Totodată, și-au creat noi prieteni, au experimentat interculturalitatea și diversitatea lucrând împreună la proiecte și punând în scenă piese de teatru drama.
În cadrul proiectului 2024-1-RO01-KA121-SCH-000227781 aferent acreditării 2022-1-RO01-KA120-SCH-000105445 a Colegiului Național Bănățean, doamnele profesoare Daniela Pribeanu și Iasmina Dăescu au participat în perioada 17-21 februarie 2025 la cursul ”Noi abordări în educația outdoor” alături de un grup divers de profesori din țări europene: Austria, Finlanda, Germania, Ungaria, Polonia și Slovacia.
În cadrul programului de formare, participanții au explorat modalități captivante de a preda subiecte despre mediu înconjurător și mediul social, prin intermediul exercițiilor interactive, desfășurate în aer liber, au descoperit noi strategii de a învăța și preda despre munca în echipă, incluziunea socială și sustenabilitate.
Erasmus deschide într-adevăr minți și schimbă vieți!
Interculturalitatea a fost tema atelierelor nonformale organizate astăzi în colaborare cu reprezentantele Institutului Intercultural Timișoara, Edina Meca și Timeea Șerb - coordonatoare de proiecte, cu elevii claselor a VII-a D și a IX-a SNG în vederea pregătirii acestora pentru mobilitățile de învățare Erasmus+.
”Mobilitatea la care am participat în cadrul Proiectului Erasmus nu a fost doar o vizită educațională, ci o experiență care mi-a oferit acces la inovație reală și aplicabilă. Am înțeles că robotica nu înseamnă doar asamblarea și programarea unui robot, ci și strategie, optimizare și adaptabilitate. Datorită acestor lecții, proiectele Clubului de Robotică Atlas CNB au devenit mai avansate, iar echipa noastră a dobândit o nouă viziune asupra modului în care tehnologia poate fi integrată eficient în dezvoltarea roboticii” declară Darius Mihoc din clasa a 10-a matematică-informatică din Colegiul Național Bănățean Timișoara, câștigătorul Premiului I la etapa județeană a Concursului Național ”Made for Europe” 2025. Profesori coordonatori, d-na Daniela Pribeanu și subsemnata 😊🍀 Felicitări pentru prezentare și rezultat Darius! Mult succes la etapa națională! #Erasmusplus